Sevenfloor's Green Blog

To be free/To be wild/And to be/Just like a child… (M.Oldfield)

Ce legătură are curu’ calului cu naveta spaţială

Ecartamentul standard al căilor ferate din Statele Unite este de 143,5 cm. Este un număr foarte ciudat. De ce se foloseşte acest ecartament?
Pentru că aşa se construiau în Anglia, iar primele căi ferate din SUA au fost făcute de englezi expatriaţi.

De ce construiau englezii aşa? Pentru că primele căi ferate au fost făcute de oamenii care construiseră tramvaiele premergătoare trenului şi acesta era ecartamenul folosit de ei. Dar de ce se folosea la tramvaie acest ecartament?

Atunci când au început să se facă tramvaiele, s-au folosit aceleaşi scule şi şabloane pe care le foloseau pentru a construi trăsuri, iar la acestea, asta era spaţierea roţilor. Dar de ce aveau trăsurile nevoie de această distantţă între roţi?
Ei, bine, dacă ar fi încercat să folosească orice altă spaţiere, roţile s-ar fi rupt în cele din urmă pe vreunul din vechile drumuri din Anglia, pentru că aceasta era departărea dintre şanţurile săpate de alte roţi de-a lungul timpului.
Cine construise aceste drumuri?

Primele drumuri ce acopereau mari distanţe în Europa (implicit în Anglia ) au fost construite de Roma Imperială, pentru legiunile ei. Multe drumuri au fost folosite de atunci până în ziua de azi. Iar carele de luptă romane au săpat primele şanţuri în ele iar după aceea toată lumea şi-a potrivit roţile după ele, ca să nu rişte să şi le strice. De vreme ce carele de luptă erau făcute de romani (sau la comanda lor) erau toate la fel în privinţa standardelor.

Ecartamentul de 143.5 cm al căilor ferate din Statele Unite derivă din specificaţiile originale pentru carele de luptă romane.. Birocraţia este nemuritoare.
Astfel că, dacă vreodată vă întâlniţi cu cine ştie ce specificaţii stranii şi va întrebaţi „de unde curu’ calului le-au scos ăştia?” este perfect posibil să fie o întrebare corectă, pentru că, de exemplu, carele de luptă romane erau făcute astfel încât lăţimea lor să fie cât fundurile celor doi cai. Astfel am gasit răspunsul la întrebarea de la care am pornit iniţial.

Şi acum partea interesantă. Când privim naveta spaţială pe platforma ei de lansare, vedem două rachete auxiliare ataşate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt „Solid Rocket Boosters” – SRB. SRB-urile sunt făcute de Thiokol la fabrica din Utah. Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut să le facă mai mari în diametru, dar ele trebuiau transportate cu trenul de la fabrică până la locul de lansare. Calea ferată trece printr-un tunel în munţi. SRB-urile trebuiau să încapă în tunel. Tunelul este făcut pe măsura căii ferate care este, la rândul ei, cam cât dosurile a doi cai. Astfel că una din trăsăturile esenţiale ale propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinată acum mai mult de două mii de ani, de lăţimea standard a unui dos de cal!

Sursa: www.certitudinea.ro

Reclame

noiembrie 21, 2011 - Posted by | funny, interesting

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: